De PTSS Flashback - Infographic
Continue doorlopende trauma’s bestaan niet, ook niet
wanneer je een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) hebt.
Het klinkt ongeloofwaardig, omdat er wel prikkels zijn (triggers)
die voortdurende stressreacties veroorzaken – waardoor
het zelfs lijkt alsof trauma’s voortduren.
Gaat het bij een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) en trauma-herstel nu vooral om het oplossen van de belastende negatieve reacties (emoties, negatieve en belemmerende gedachten, negatieve overtuigingen, of angst fantasieën) die ontstaan?
Nee, waar gaat het dan wel om?
Gaat het dan misschien om het oplossen van die bijzonder onaangename en niet te verdragen oncontroleerbare en ongewenste “Flashbacks” (herbelevingen)?
Ook niet?
Nee, effectief en integraal herstellen van PTSS en trauma kun je alleen wanneer de triggers, de aanleidingen dus, die de “Flashbacks” veroorzaken effectief opgelost zijn.
Trauma’s en de verwerking hiervan begint met zintuiglijke waarnemingen door onze vijf zintuigen (gehoor, gevoel, gezicht, reuk en smaak) – deze persoonlijke waarnemingen leiden tot prikkels, die geregistreerd worden in de hersenen.
Ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief (HSP) en hebben vanaf hun geboorte een anders werkend zenuwstelsel. Zij nemen op zintuiglijk vlak gedetailleerder, maar ook meer diepgaand, verstandelijk en tevens voelend waar.
Hoogsensitieve mensen zijn door hun manier van waarnemen dan ook gevoeliger voor het ontstaan van trauma’s en daardoor ook voor het ontstaan van PTSS. Het is belangrijk om te weten of je hoogsensitief bent? Dit geldt zeker wanneer je misschien werkzaam bent in een hoog-risico beroep.
Niet alle trauma’s leiden gelukkig tot PTSS, maar in ongeveer 20% van de gevallen gebeurt dit wel.
Wanneer PTSS dan ontstaat, is er geen sprake van doorlopende trauma’s, maar wel van voortdurende stressreacties, die ontstaan als gevolg van door in de omgeving waargenomen prikkels (triggers), die "Flashbacks" veroorzaken.
Flashbacks zijn op een zelfde manier zich steeds herhalende reacties. Reacties die uiteindelijk leiden tot verstarde patronen in denken, voelen en gedrag. Je ziet dan ook dat er helaas bij vele hulpverleners een sterke focus ligt op deze ongewenste reacties.
Maar het gaat bij effectief en integraal herstel van PTSS niet om deze belastende en ongewenste reacties. Deze reacties zijn weliswaar ongewenst, heel vervelend en belastend, maar door er in herstel op te focussen kun je PTSS en trauma niet oplossen. Dit kan alleen door het effectief oplossen van de triggers - de aanleidingen van deze reacties.
Door het gebruik van vooruitstrevende interventies kunnen triggers daadwerkelijk effectief opgelost worden. Hierdoor zijn de aanleidingen van de reacties weg en de reactie kan door het ontbreken van de 'verbinding' niet meer ontstaan.
Er komt op deze manier dan ook een definitief eind aan een leven gevuld met vermijden van prikkels en stressoren – er komt een eind aan ‘overleven’ dus, waardoor leven met een goede kwaliteit van leven weer mogelijk wordt.
Ik heb ter verduidelijking de onderstaande infographic “De PTSS Flashback” gemaakt.
Voel je vooral vrij om deze infographic te delen met anderen. Uit ervaring blijkt het een groot 'cadeau' voor anderen, wanneer men beter kan begrijpen wat een “Flashback” is, maar ook hoe deze als onderdeel van een effectief en integraal PTSS hersteltraject effectief opgelost kan worden.
Het vermeerderd inzicht geeft namelijk mogelijkheden tot gesprek en daardoor tot vroege(re) herkenning, erkenning en uiteindelijk tot de inzet van deskundige en in PTSS-gespecialiseerde hulp - hulp die leidt tot het effectief oplossen van de onderliggende triggers van de vastzittende en belastende reacties bij PTSS, die we voornamelijk bewust worden door deze herbelevingen in de vorm van “Flashbacks”.
Het verminderen van PTSS-verschijnselen is zeker niet hetzelfde als integraal, holistisch en met een goede kwaliteit van leven herstellen van PTSS.
Herken je jezelf of een dierbare in deze infographic?
Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op de website.
Je kunt de infographic hier downloaden (PDF), zodat je deze gemakkelijk met anderen kunt delen.
