Blog Layout

De weg terug naar jezelf–tastbare tekenen van vooruitgang bij holistisch trauma-herstel

Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™

Trauma-herstel, dus wanneer je holistisch herstelt van

Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV), een

Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) en trauma,

leidt tot verschillende tekenen die aangeven

dat je vooruitgang boekt.


Maar wat zijn die tekenen van trauma-herstel

die kunnen variëren van subtiele veranderingen

in je gedrag en emoties tot meer opvallende

verbeteringen in je dagelijks functioneren

en hoe herken je ze?


 Hieronder geef ik enkele herkenbare en praktische

tekenen van herstel, met voorbeelden van hoe je

leven eruit kan zien voor en na holistisch herstel.


Holistisch trauma-herstel – jouw weg naar herstel.


A woman is smiling while sitting on a couch in a living room.

INTRODUCTIE

Trauma-herstel, dus wanneer je holistisch herstelt van Post-traumatische Stressverschijnselen (PTSV), een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) en trauma, leidt tot verschillende tekenen die aangeven dat je vooruitgang boekt.

 

Maar wat zijn die tekenen van trauma-herstel die kunnen variëren van subtiele veranderingen in je gedrag en emoties tot meer opvallende verbeteringen in je dagelijks functioneren en hoe herken je ze?

 

Hieronder geef ik enkele herkenbare en praktische tekenen van herstel, met voorbeelden van hoe je leven eruit kan zien voor en na holistisch herstel.

 

MEER OBSERVEREN – MINDER OORDELEN

Voor herstel:

  • Je voelt je constant op je hoede en hebt de neiging om snel, automatisch, reflexmatig en vooral oncontroleerbaar te oordelen over situaties en mensen om je heen.
  • Je ervaart een sterke interne criticus die je voortdurend bekritiseert en veroordeelt.


Na herstel:

  • Je bent in staat om situaties en mensen vanuit meer veiligheid en minder onrust, met meer nieuwsgierigheid en minder oordeel te benaderen.
  • Je kunt observeren zonder direct te reageren, wat je helpt om kalmer en meer in het hier-en-nu, in het moment te blijven.
  • Je voelt meer compassie voor jezelf en anderen, waardoor je minder snel oordeelt en meer begrip toont. Je begint je zelfs een beetje aardig te vinden …

 

MEER KUNNEN LATEN ONTSTAAN –

MINDER REACTIE EN AFREAGEREN

Voor herstel:

  • Je reageert vaak impulsief en heftig op aanleidingen/triggers in het hier-en-nu, wat kan leiden tot interne onrust (stressreacties in je lichaam) en conflicten en misverstanden met anderen.
  • Je hebt moeite om je emoties onder controle te houden en reageert vaak met woede of angst (van irritatie tot kunnen ‘ontploffen’).


Na herstel:

  • Je kunt vanuit veiligheid in het moment beter nadenken voordat je reageert, wat leidt tot meer constructieve en kalme reacties.
  • Je hebt een andere kijk op bijvoorbeeld mensen, situaties en omgevingen omdat de aanleidingen/triggers zijn opgelost en hierdoor is er een nieuwe bij je passende mentale en fysieke weerbaarheid ontstaan. Je wordt daardoor minder snel boos waardoor je je minder snel afreageert op anderen.
  • Je voelt je meer in controle over je reacties en kunt beter omgaan met stressvolle situaties.

 

MEER ZELFLIEFDE – MINDER ZELFSABOTAGE

Voor herstel:

  • Je hebt de neiging om jezelf te bekritiseren en te straffen, wat leidt tot zelfdestructief gedrag. Dit geldt met name voor mensen die Hooggevoeligheid (HSP) als onderdeel van hun persoonlijkheid hebben. Bij hen worden alle situaties vanuit diverse scenario's achteraf geanalyseerd waarbij helaas vanuit de negatieve inprentingscyclus er veelal zelfkritiek ontstaat en op basis hiervan zelfs destructief gedrag.
  • Je vindt het moeilijk om voor jezelf te zorgen en jezelf te waarderen.


Na herstel:

  • Je hebt meer zelfcompassie gekregen door nieuwe inzichten en ‘ruimte’ die is ontstaan door het oplossen van de onderliggende aanleidingen van de PTSV. Hierdoor heb je jezelf kunnen vergeven voor fouten en tekortkomingen en voel je ook de schaamte niet meer die ontstaan was door alles wat er gebeurd is.
  • Je neemt actief stappen om voor jezelf te zorgen, gezonde grenzen aangeven en aanhouden, maar ook gezond eten, en voldoende rust nemen. Daarnaast is je zelfpraat door het oplossen van allerlei negatieve en belastende overtuigingen en conclusies, veel positiever geworden.
  • Je voelt meer liefde en waardering voor jezelf, wat je helpt om gezondere keuzes te maken. Keuzes die bij je passen omdat je jezelf kan en mag zijn!

 

MEER GRENZEN – MINDER WROK

Voor herstel:

  • Je vindt het moeilijk om grenzen te stellen, je wilt je altijd maar weer aanpassen aan de ander en de omgeving en voelt je vaak overweldigd door allerlei eisen van anderen. Ik refereer in de praktijk hierbij aan je ‘grenspaaltjes’ die jouw grenzen bepalen. Niemand anders kan zeggen waar je grenspaaltjes staan of moeten staan, er niet aan morrelen en ze zeker niet uittrekken en ergens anders plaatsen …
  • Je ervaart veel wrok en frustratie omdat je het gevoel hebt dat anderen continu en al heel je leven eigenlijk je grenzen overschrijden. Dat je niet gehoord en gezien wordt voor wie je bent en waar je bent op je pad van herstel.



Na herstel:

  • Je kunt duidelijk en assertief je grenzen aangeven zonder enig schuldgevoel. Het positieve gevoel wat hierbij ontstaat, is in eerste instantie onbeschrijflijk en zo fijn. Het wordt steeds meer een ‘gewoonte’ en de ‘nieuwe situatie’.
  • Je voelt minder wrok omdat je jezelf beschermt en je behoeften serieus neemt. De kennis van HSP en het in de praktijk brengen van ‘jezelf zijn’ als Hooggevoelige heeft vele positieve bijwerkingen – een daarvan is dat gevoel weer je kompas is en gevoel leidend mag zijn in zovele situaties.
  • Je relaties verbeteren omdat je eerlijker en transparanter communiceert over je grenzen. Je je grenzen op basis van je gewijzigde (positieve) emoties (trillingsfrequentie) ook zonder problemen aanhoudt en dit door de ander wordt gezien als een gegeven (je staat steven in je eigen kracht).


A woman in a blue shirt is smiling with her hands behind her head.


MEER INNERLIJKE VREDE –

MINDER UITERLIJKE CHAOS

Voor herstel:

  • Je leven voelt chaotisch en ongeorganiseerd aan, wat bijdraagt aan je vele momenten van stress, piekeren, angst en zelfs soms paniek.
  • Je hebt moeite om rust en stabiliteit te vinden in je dagelijks leven. De onbeschrijflijke en niet aan anderen uit te leggen onrust heeft gezorgd voor haast en nooit meer ergens in het moment kunnen zijn. Altijd bezig met het volgende wat daarna komt.


Na herstel:

  • Je ervaart meer innerlijke rust en kunt beter omgaan met stressvolle situaties.
  • Je leven voelt meer georganiseerd en je hebt dagelijkse ondersteunende routines die je helpen om kalm en gefocust te blijven.
  • Je kunt genieten van momenten van stilte en ontspanning zonder je overweldigd te voelen. Het is weer mogelijk om ergens gewoon te zitten en te ‘zijn’. Weer een boek te kunnen lezen, een film te kunnen kijken, actief en helder deel te nemen aan een gesprek. Niet omdat je vindt dat het moet, maar omdat het kan wanneer je het wilt.

 

MEER HELDERHEID – MINDER VERWARRING

Voor herstel:

  • Je voelt je vaak verward, weet niet meer wat je moeite doen en hebt moeite om beslissingen te nemen – over alles eigenlijk. Je kunt gewoon niet meer goed nadenken en je lijkt ook zelfs weleens vergeetachtig te zijn.
  • Je gedachten zijn chaotisch en je hebt moeite om je te concentreren. Een boek lezen, een film bekijken, deelnemen aan gesprekken, het is er allemaal niet meer zoals voorheen. Je gedachten zijn overal en nergens en je hiervan bewust zijn, geeft aanvullende onrust en frustratie. Waarom? Waarom ik? Waarom dit nog steeds? Komt er een eind aan deze continue barrage van stress?


Na herstel:

  • Je hebt meer mentale helderheid en kunt beter nadenken en beslissingen nemen.
  • Je gedachten zijn meer georganiseerd en je kunt je beter concentreren op taken.
  • Je voelt je meer zeker van jezelf en je keuzes, wat je helpt om met meer vertrouwen door het leven te gaan. Leven zoals je bent als Hooggevoelige bijvoorbeeld. Je niet schamen voor je gevoeligheid, maar het juist als kracht kunnen inzetten, zowel privé als op het werk.

 

MEER VERTROUWEN – MINDER ANGST

Voor herstel:

  • Je ervaart veel angst en onzekerheid, wat je ernstig belemmert in je dagelijks leven. Uiteindelijk lijkt niets meer te lukken en je bent meer dan boos op jezelf en op de situatie die door alles is ontstaan.
  • Je hebt weinig vertrouwen in jezelf en anderen, wat je relaties en zelfbeeld negatief beïnvloedt. Het is zelfs zo dat je je vertrouwen kwijt bent in mensen – dieren gaat nog wel, die lijken je nog het meest te begrijpen, ook al gebruiken ze geen woorden wanneer ze met je ‘praten’.

Na herstel:

  • Je voelt veel meer vertrouwen in jezelf en je vermogen om met uitdagingen om te gaan.
  • Je hebt veel meer vertrouwen in anderen en kunt gezondere en meer ondersteunende relaties opbouwen. Zelfs na ervaringen met ongewenst lichamelijk overschrijdend gedrag en/of narcistische (toxische) relaties, durf je het weer aan om stappen te maken om liefde in je leven toe te laten. Vanuit een heel ander perspectief en met hele andere verwachtingen. Je zoekt geen ‘redder’ en ook niet iemand die je leven ‘compleet’ maakt. Je weet en je voelt dit ook echt – je bent al compleet en het gaat er juist om, vanuit dat perspectief samen te kunnen zijn en ervaringen te kunnen opdoen.
  • Je onverklaarbare angsten en vermijdend gedrag zijn weg en je kunt veel beter omgaan met stressvolle situaties die op je pad komen.


A woman is hugging a man on a couch.


MEER ZIJN – MINDER DOEN

Voor herstel:

  • Je voelt de constante druk om altijd maar bezig te zijn – in actie zijn en productief te zijn. Je hebt grote moeite om ‘niets’ te doen en om te ontspannen. De gedachte van niets doen geeft al stress, want welke gedachten kunnen er allemaal wel niet ontstaan wanneer je in rust bijvoorbeeld op de bank zou gaan zitten?
  • Je hebt door altijd bezig te zijn, veel na te denken en veel te praten geen tijd voor zelfreflectie en rust.


Na herstel:

  • Je kunt meer genieten van het moment en voelt minder druk om constant bezig te zijn. De onderliggende aanleidingen van de oorzaak van de onrust zijn opgelost en de voorheen telkens weer verstorende stressreacties nemen je rustmomenten niet meer weg.
  • Je neemt de tijd om te rusten en te reflecteren, wat bijdraagt aan je herstel en welzijn. Meditatie is geen straf – het is tijd voor jezelf en je merkt aan alles dat deze tijd voor jezelf nemen leidt tot meer helderheid in je denken en vergrootte weerbaarheid.
  • Je voelt je meer verbonden met jezelf en je omgeving, wat je helpt om meer in het hier-en-nu, in het moment te leven.


A woman is sitting on a couch and smiling at the camera.


TOT SLOT

Holistisch herstellen van PTSV, PTSS en trauma is een proces. Een proces wat voor iedereen net weer iets anders verloopt, omdat er geen drang en dwang gebruikt wordt, maar juist de regie bij de cliënt blijft. Op deze manier kan er ook nooit iets te heftig gebeuren, omdat het interne veiligheidsmechanisme dit nooit zou toelaten.

 

De mentale en fysieke weerbaarheid wordt vanuit het leven dat men leidt steeds groter en dit maakt het ook allemaal heel praktisch omdat ‘experimenteren’ nadat aanleidingen/triggers opgelost zijn – altijd leidt tot echt nieuwe ervaringen. Ervaringen die daarvoor niet konden vanwege de onveiligheid. Soms zijn dit ervaringen die het hele volwassen leven hebben geduurd ...

 

Wat ik hierboven vanuit de praktijk heb beschreven is natuurlijk geen ‘compleet’ overzicht – het is een weergave van veel tekenen die je kunnen helpen om te herkennen dat je in je herstelproces vooruitgang boekt.

Door

  • meer te observeren vanuit de hernieuwde ruimte die in het hier-en-nu is ontstaan en minder te oordelen,
  • meer te kunnen laten ontstaan vanuit steeds toenemende veiligheid en minder reactie en af te reageren,
  • meer zelfliefde te ervaren en minder zelfsabotage te plegen,
  • meer en heldere grenzen stellen en minder wrok te voelen,
  • meer innerlijke vrede te ervaren en minder uiterlijke chaos te hebben,
  • meer helderheid te hebben en minder verwarring te voelen,
  • meer vertrouwen te hebben en minder angst te ervaren,
  • meer te zijn en minder te doen,

kun je een gezonder en gelukkiger leven leiden.

 

Kun je ‘het’ vergeten?

 

Moet je ‘het’ vergeten?

 

Nee, het gaat zeker bij holistisch trauma-herstel niet om geheugen-verlies. Gelukkig niet, dit zou heel negatief en belastend zijn.

 

Het gaat erom dat de belastende energie die vastzit in de bewuste (en vaak ook onbewust verbonden) situaties ‘te bevrijden’ – te laten vrijkomen, zodat de energie (weer) vrij gebruikt kan worden en de (stress)reacties, wat uiteindelijk een reactie-patroon was geworden niet meer ontstaan.


Je kunt weer een leven leiden wat niet meer overleven is, maar leven zoals je bent en wie je kunt ‘zijn’.

 

Deel dit artikel vooral ook weer met anderen. Hoe meer mensen herkenning zien in de inhoud van dit artikel, hoe meer mensen erkenning krijgen van hun eigen specifieke situatie en waar ze zijn op hun persoonlijke pad naar herstel van PTSV, PTSS en trauma. 


Wil je meer informatie of wil je je eigen persoonlijke situatie bespreken, vul dan het contactformulier in op de PTSS Voorbij website.


PTSS Voorbij Kennis Blog

Een vrouw zit op een bank en praat met een man in een therapeutische praktijk setting.
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij en ontwikkelaar van holistisch True Result PTSV, PTSS en Trauma Recovery Coaching 30 maart 2025
Waarom zie ik meer vrouwen dan mannen met PTSS na trauma in de PTSS Voorbij privé-praktijk? Wat zijn de redenen waarom vrouwen meer kans hebben op PTSS? Hieronder zes inzichten en een holistisch pad naar herstel van Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) en PTSS na trauma.
Twee vrouwen zitten aan een tafel en praten met elkaar.
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij en ontwikkelaar van holistisch True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching 8 maart 2025
Herstel van Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) en/of PTSS na trauma – geen ‘quick fix’, maar een holistisch herstelproces naar balans. Holistisch herstel een andere weg naar heling.
Share by: