PTSD in Pictures
Inspiration and wonder by
vision and science - Clear and clear!
Johan provides clarification and clarification about Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD), trauma and
aspects related to this.

Als HSP (hooggevoelige mensen) hebben we een bijzondere gave om ons te willen verbinden met anderen en diep met de ander mee te voelen. Tegelijkertijd zijn we ook altijd bezig met het ‘voelen’ of we toch niet afgewezen worden. We kunnen hierbij drie niveaus van meevoelen onderscheiden. Juist de gave om te verbinden met anderen kan een valkuil voor ons worden. Deze kennis in de praktijk brengen is belangrijk voor holistisch herstel van PTSV en/of PTSS na trauma.

Emotionele flashbacks bestaan – het is een zeer onbekende vorm van herbelevingen zonder beelden. Bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV), veroorzaken deze onverklaarbare angsten! Deze angsten leiden tot een angst etiket en onbeheersbare scenario's.
De worsteling met angst is herkenbaar aan bijvoorbeeld overmatig piekeren, behoefte aan structuur, een façade van ontspanning, nepgedrag, overmatige behulpzaamheid, angst voor afwijzing, obsessieve controle, punctualiteit, onophoudelijk praten en vervreemding van gevoelens. Angst is hierdoor een constante metgezel voor mensen met PTSV.

Het moment waarop Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) onhoudbaar worden kan iemand zich goed herinneren. Het was die ‘allerlaatste druppel’ die de spreekwoordelijke emmer met traumatische ervaringen deed over lopen. Een situatie waardoor vanaf dat moment steeds vaker onrust, verwarring, angst en/of paniek ontstaat. Holistisch herstel richt zich op de onderliggende aanleidingen/triggers
van de door PTSS en trauma veroorzaakte Posttraumatische Stressverschijnselen en niet alleen op de ‘allerlaatste druppel’. Het gaat namelijk niet (alleen) om de allerlaatste druppel.
Ik zie vaak mensen in de praktijk die op een bepaald punt in hun leven door een specifieke situatie Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) hebben gekregen.
Jullie weten inmiddels dat ik veel liever over PTSV spreek dan over de gevreesde term PTSS met als laatste in deze afkorting, de ”S” van stoornis.

Depressieve gevoelens zijn vaak onderdeel van Posttraumatische Stressverschijnselen die ontstaan door PTSS en trauma. PTSS is echter geen depressie!
Zoals jullie inmiddels wel weten spreek ik liever over Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) dan over PTSS met de “S” van stoornis uit de DSM-V categorisatie, maar het komt in dit artikel toch weer voor vanwege de herkenning die mensen met de term hebben en nog niet zozeer met PTSV.
Ik zie vaak in de praktijk dat mensen, in hun zoektocht naar herstel, allerlei labels/etiketten opgeplakt hebben gekregen. Een diagnoselabel maakt op zich helaas niet beter. Het maakt iemand zelfs vaak ziek – zeker wanneer een label later onterecht blijkt te zijn.
Veel labels zijn negatief en er ligt ontzettend veel (negatieve) sociaal-demografische lading in de labels/etiketten opgeslagen. Men krijgt vanaf het moment dat men de diagnose, onder vaak bijzonder omstandigheden heeft ontvangen, allerlei vecht-vlucht-bevriezen-flauw vallen reacties.

Je bedenkt niet wat je voelt – je voelt iets. Gevoel is niet te begrijpen en dit maakt je met Posttraumatische Stressverschijnselen ook zo onmachtig. Je voelt van alles, maar dit is niet je gebruikelijke gevoel – het is een lading emotie die vrijkomt nadat je getriggerd raakt door alledaagse gebeurtenissen. Steeds weer op een zelfde manier - als een vastzittend patroon.
Toch is dit na PTSS en trauma een veel geziene factor van onrust, zeker bij hen die van nature gevoelig zijn (HSP).
Het is zo verleidelijk wanneer je geplaagd wordt door Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) steeds maar weer te zoeken naar die (verstandelijke) oplossing.
Waarom?
Waarom ik?
Waarom dit nog steeds?
Deze vragen moeten toch beantwoord kunnen worden?
Maar het lukt niet en uiteindelijk loopt iemand vast in paniek – vast in het hoofd omdat er geen (verstandelijke) oplossing gevonden kan worden.
Gevoel is niet te begrijpen - je bedenkt niet wat je voelt.